Dacă are cineva urechi - să audă! (AP.13:9)
Acasă » Articole » Vremurile din urma

Stareţul SIMON ARVANITIS: “Va veni ziua când nu veţi avea loc să îngropaţi morţii din nenorociri şi boli şi îi veţi îngropa în gropi comune”

“Dumnezeu nu se plateste cu bani”

O crestina apropiata Staretului Simon si care se bucurase de multe binefaceri de la el marturiseste despre cazul fiicei ei, careia doctorii Spitalului de Pediatrie “Aglaia Kyriaku” ii asteptau sfarsitul de la o ora la alta, si care si-a revenit si s-a facut bine repede. Mama ei fagaduise ca, de indata ce-si va lua fata de la spital, s-o duca mai intai la Staret si apoi acasa. In plus, fagaduise sa vanda un teren pe care-l avea de zestre si sa dea banii la manastire. Insa cand a dus copila la Staret si i-a pus toate acestea, el i-a zis:

Ce sunt cuvintele astea? Dumnezeu nu se plateste cu bani. Ci sa-i iubiti pe oameni, sa nu pastrati ura in inima voastra, sa nu va intereseze ce face cel de langa voi si sa ajutati cand vedeti ca un om sufera. Si cand oamenii vor intelege care este doctoria adevarata, se vor mantui, iar daca nu, se vor pierde.

Si l-a intrebat mama:

Si care este doctoria, Parinte?

Iar Staretul i-a raspuns:

Sfanta Impartasanie si Sfanta Spovedanie si pocainta, fata mea. Va veni ziua cand nu veti avea loc sa ingropati mortii din nenorociri si boli, si ii veti ingropa in gropi comune. Aici a ajuns omul prin pacat. L-a uitat pe Dumnezeu, a uitat posturile. Nu mai ia aminte la nimic sfant…

Aceleiasi persoane i-a spus altadata Staretul ca va veni asa foamete, fata de care foametea din razboi (1941) nu este nimic. Doamna l-a intrebat daca va fi razboi, iar el a raspuns: “Mai mult de-atat, fata mea”.

A zis Staretul:

“Cand iti spune cineva sa te rogi pentru el, sa o faci neintarziat, acolo unde te gasesti. Iti faci cruce si spui: <<Doamne al meu, sau Preasfanta mea de Dumnezeu Nascatoare, arata, rogu-te, mila ta robului tau cutare si da-i lui sanatate sau orice altceva are nevoie>>. Asa sa zici! In doua cuvinte si cu dragoste”.

[…]

Staretul spunea multe despre starea societatii. Vor veni”, spunea el, “zile foarte grele. Lumea a luat-o razna”. Odata a fost intrebat Parintele Simon: “Ce-i cu bombele care tot explodeaza prin Atena?” Era prin anul 1982-1983. Si a spus Staretul: Asta nu-i nimic. Mult mai multe veti vedea. Mult mai multe, ca sa treaca prin incercari poporul care nu vrea sa ia aminte”.

Staretul ii sfatuia pe fiii sai duhovnicesti: Cand vorbim despre lucruri duhovnicesti, sa vorbim cu smerenie si nu toti odata, fiindca exista duhul cel rau care deformeaza adevarul si face sa se auda alte cuvinte decat cele care au fost spuse (de Parintii Bisericii, de Sfintele Scripturi).

Intrebat fiind ce parere are despre asa-numita miscare ecumenista, Staretul a raspuns cu zisa fericitului Parinte si Sfant Iustin Popovici: Ecumenismul, mai baiete, este panerezia veacurilor”.

Intr-o convorbire de noapte cu un fiu duhovnicesc, Staretul i-a spus, intre altele: “Lumea asta in care traim nu stie ce face. Tu nu cauta sa dobandesti de la lumea pacatoasa adevar si judecata dreapta”.

Traducere de Caliopie Papacioc

Sursa: Cuvantul-Ortodox

Categorie: Vremurile din urma | Adăugat de: Gabriel (2016-05-05)
Vizualizări: 3776
Total comentarii : 0
avatar