Dacă are cineva urechi - să audă! (AP.13:9)
Acasă » 2019 » Decembrie » 29 » Sfânta Macrina dialogând cu Sfântul Grigorie de Nyssa despre firea lunii, drumul ei prin tărie și forma sferică a pământului.
4:34 PM
Sfânta Macrina dialogând cu Sfântul Grigorie de Nyssa despre firea lunii, drumul ei prin tărie și forma sferică a pământului.

 

Pentru că în ultima perioadă a luat avânt mai ales în mediul online teoria conform căreia pământul ar fi plat, mulți frați ortodocși au căzut în capcana aceasta și aleg să dea crezare câtorva filmulețe de pe youtube făcute de eretici, fie că sunt adventiști, protestanți, papistași, masoni, etc., sau unor interpretări greșite ale Sfintei Scripturi scornite de mintea lor strâmbă, căci nimic bun nu se poate naște din mintea ereticilor. Pentru a ne poziționa corect în această dispută e bine să ascultăm de glasul Sfinților Părinți. Mai jos sunt câteva pasaje dintr-un dialog purtat între Sfântul Grigorie de Nyssa și Sfânta Macrina, sora sa.


''Și felul în care scade și apoi creşte luna te învaţă alte adevăruri despre stihiile ei, care sunt multe prin firea lor şi se învârtesc în jurul globului pământesc, luându-și lumina de la razele soarelui, precum este şi firesc să se întâmple cu oglinzile, care după ce au primit pe suprafaţa lor razele soarelui nu le reflectă pe ale lor proprii, ci reflectă tot razele soarelui, care sunt răsfrânte în direcţie contrară de corpul lui neted şi strălucitor. Celor care văd strălucirea aceasta fără să-i cerceteze cauza, li se pare că ea este de la lună. Dar că nu luna luminează ne-o dovedeşte faptul, că atunci când luna stă faţă în faţă cu Soarele, este luminată în diagonală toată suprafaţa întoarsă spre noi. Trebuind să parcurgă un drum mai scurt, luna parcurge mai repede cercul în care se mişcă: mai înainte de a-şi fi sfârşit soarele drumul său o singură dată, luna îşi sfârşeşte cercul mai mult decât de 12 ori. Aşa se face că luna nu este totdeauna luminată în întregime. Căci prin frecvenţa revoluţiilor ei, luna nu rămâne mereu faţă în faţă cu soarele, care-şi parcurge înconjurul într-un interval de timp mai lung, pe când luna se învârteşte de mai multe ori pe circuitul ei, într-un interval dat. Dar, după cum poziţia lunii drept în faţa soarelui a făcut să fie luminată de razele soarelui în faţa întoarsă spre noi, tot aşa când luna este în poziţie înclinată faţă de soare atunci puterea razelor solare se împarte, aşa că partea lunii întoarsă spre soare este luminată iar cea întoarsă spre noi ajunge în umbră. Lumina trece de la partea din lună care este ascunsă soarelui la acea parte, care va fi curând întoarsă spre el, până când, trecând pe sub elipsa soarelui în linie dreaptă, primeşte razele din direcţia contrară. Şi astfel, jumătatea de sus a lunii fiind luminată, partea dinspre noi devine nevăzută pentru că intră în eclipsă, luna fiind prin firea ei nestrălucitoare şi neluminoasă.

Dacă însă luna în mişcarea ei proprie şi rapidă trece din nou în cealaltă parte a soarelui şi ia poziţie oblică faţă de raze, partea care cu puţin înainte era fără strălucire, începe să lumineze, fiindcă razele soarelui trec de la partea care fusese luminată la partea lunii care era lipsită de strălucire. Vezi, dar, ce lucruri mari te învaţă văzul? Dar n-ar putea să-ţi mijlocească numai singur astfel de privelişti, dacă n-ar exista o rânduială care vede cu ajutorul ochiului şi care facându-se ca o călăuză de Ia cunoştinţele primite prin simţuri pătrunde la cele nevăzute prin mijlocirea celor văzute. Ce să mai vorbesc despre metodele geometrice, care prin mijlocirea unor semne văzute ne duc de mână spre cele de deasupra simţurilor şi pe lângă metodele geometrice ce să mai înşir mii de alte adevăruri prin care se poate demonstra că puterea de înţelegere ascunsă în firea noastră ni se face cunoscută prin cele ce se lucrează înlăuntral nostru în chip material?"

''Toate stihiile care se află pe partea de deasupra a pământului se află şi pe partea de dedesubt (adică la antipod, n. n.) şi aceasta fiindcă numai una şi aceeaşi substanţă circulă de jur-împrejurul globului întreg al pământului. Căci precum, când soarele se iveşte deasupra pământului, umbra se întoarce spre partea de dedesubt (la antipod, n.n.), fiindcă forma sferică a pământului face ca razele solare să nu poată lumina în acelaşi timp peste tot ci, atunci când pe o parte a pământului soarele îşi revarsă razele, în oricare punct al sferei pământeşti s-ar afla peste cealaltă parte (la antipod) va fi întuneric şi astfel în drumul neîntrerupt al soarelui, la nadir va fi mereu întuneric. Aşa că, atât partea de deasupra (cea luminată), cât şi cea de dedesubtul pământului (acoperită de noapte) vor trece pe rând de la lumină la întuneric în aceeaşi măsură.

| Sfântul Grigorie de Nyssa, Scrieri, partea a doua - SCRIERI EXEGETICE,
DOGMATICO-POLEMICE ȘI MORALE editura IBMBOR, București 1998, pag 342-343, 357-358, ediția digitală

 

Citiți vă rog și:

Învăţăturile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii împotriva ereziei pământului plat

Hrană tare. Elemente de cosmologie şi de astronomie geocentrică fundamentată pe învăţăturile Sfintei Scripturi şi ale Sfinţilor Părinţi I

Hrană tare. Elemente de cosmologie şi de astronomie geocentrică fundamentată pe învăţăturile Sfintei Scripturi şi ale Sfinţilor Părinţi II

Hrană tare. Elemente de cosmologie şi de astronomie geocentrică fundamentată pe învăţăturile Sfintei Scripturi şi ale Sfinţilor Părinţi III

Hrană tare. Elemente de cosmologie şi de astronomie geocentrică fundamentată pe învăţăturile Sfintei Scripturi şi ale Sfinţilor Părinţi IV

 

Categorie: Teoria Pamantului plat | Vizualizări: 801 | Adăugat de: Gabriel | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 2
avatar
0 Spam
1 Ortodox • 6:27 PM, 2019-12-29
Clar este un fals având în vedere anul editarii. Pământul este plat este scris clar in psalmi Sf scriptura cartea lui Enoh etc. Pământul este plat eu le am demonstrat pe Facebook cu citate de peste tot și mi au blocat contul. Pământul este plat și santem acoperiți cu un dom care este tăria cerului și deasupra tăriei cerului este apa vezi facerea ,, ai a despărțit apele de jos de cele de sus Si a zis Dumnezeu: "Sa fie o tarie prin mijlocul apelor si sa desparta apele de ape!" Si a fost asa:
Ps 32:6, Ps 103:2-3, Ps 135:6, Ps 148:4-5, Iona 1:9, Ir 51:15, 2Ptr 3:5

7.Dumnezeu a facut taria si a despartit Dumnezeu apele cele de sub tarie de apele cele de deasupra tariei.
Ps 32:6, Ps 103:2-3, Ps 135:5-6, Ps 148:4-5, Iona

Pământul este plat Apocalipsa 7:1, Apocalipsa 20:8, Isaia 11:12.
Cartea lui Iov cap 37 si 38

DECI nu mai debitați aiureli că pământul este glob nu fiți globaliști fiți ortodocși. Cum poate avea un glonț margini ? Daca pământul are temelii cum poate fi glob? Santeti preoți anti ecumeniști și ar trebui să știți mai bine că pământul este plat scrie negru pe alb cum poți abera să zici că pământul este rotund .
avatar
0
2 Gabriel • 1:33 PM, 2020-01-03
Neprietene, tu înțelegi ce citești? Dacă vrei sa te lupți cu Sfântul Grigorie, cu Sfânta Macrina, cu Sfântul Vasile, cu Sfântul Efrem Sirul și cu alți Sfinți Părinți, e treaba ta.

P.S. Cercul are colturi?
avatar