Dacă are cineva urechi - să audă! (AP.13:9)
Acasă » 2016 » Septembrie » 30 » Problema stilistă, o problemă de mare discernământ
3:33 PM
Problema stilistă, o problemă de mare discernământ

http://www.glasulstramosesc.ro/cfb/88060_lumina33.jpg

Dacă vreun creştin ortodox aflat în vreuna din Bisericile autocefale în care se foloseşte calendarul îndreptat va citi această carte şi, luând aminte la adevărul argumentelor ei, poate îşi va pune problema să părăsească Biserica în care se află majoritatea creştinilor ortodocşi din ţara sa pentru a se alătura vreunei facţiuni minoritare care utilizează calendarul iulian corect, facţiuni cunoscute şi sub numele de stilişti, îl sfătuim cu toată convingerea ca, orice ar fi, să nu facă acest pas.
Bine, bine, ar putea spune creştinul nostru ortodox, ai susţinut că este eretic calendarul iulian ”îndreptat” şi acum, când am găsit în sfârşit un loc în care este respectat calendarul iulian corect, vii şi ne opreşti să mergem acolo?
Cum argumentezi această interdicţie? În modul cel mai simplu. Aceste facţiuni stiliste din ţările ortodoxe cu calendar îndreptat sunt schismatice. Aceste comunităţi vechi calendariste naţionale nu se află de fapt în Biserica Ortodoxă.
Prin ce cunoaştem că ele nu se află în Biserica cea Una Ortodoxă? Prin faptul că nu se află în comuniune de Potir cu Bisericile autocefale mari ortodoxe care utilizează şi ele în mod corect calendarul iulian al Sfinţilor Părinţi, cum ar fi Biserica ortodoxă Rusă, Sârbă, Moldovenească, Georgiană etc. În schimb Bisericile ortodoxe autocefale ale României, Greciei, Bulgariei şi Ciprului, care greşesc utilizând calendarul îndreptat, se află în comuniune de Potir cu aceste Biserici autocefale care folosesc calendarul corect. Un credincios creştin din Biserica Ortodoxă Română (BOR), deşi ţine calendarul îndreptat, se poate împărtăşi cu Sfintele Taine în toate celelalte mari Biserici autocefale ortodoxe care ţin calendarul corect. În schimb, un membru al comunităţii stiliste cu Mitropolia la Slătioara, deşi ţine calendarul iulian corect, nu este primit la împărtăşirea cu Sfintele Taine în Bisericile autocefale ortodoxe care ţin, de asemenea, calendarul corect. Pogorământul Bisericilor ortodoxe autocefale care ţin corect calendarul vechi iulian de a fi în comuniune euharistică cu Bisericile ortodoxe surori care ţin calendarul îndreptat pentru o vreme chiar în mod greşit, şi comuniunea de iubire întru Domnul a tuturor credincioşilor acestor Biserici naţionale autocefale ortodoxe, care în totalitatea lor constituie Biserica cea Una, sunt infinit mai puternice decât acribia facţiunilor stiliste. În ochii Domnului, iubirea covârşeşte întotdeauna dreptatea, căci El a spus: „Milă voiesc, iar nu jertfă”, iar Apostolul inspirat de Duhul Sfânt ne-a arătat că, dacă dragoste nu avem, nimic nu suntem.
Problema care se pune acum este următoarea:
De ce nu sunt primite la Potir aceste facţiuni stiliste care nu numai că folosesc calendarul iulian corect dar, pe deasupra, ţin cu mare acribie şi rânduiala liturgică ortodoxă? În ce constă greşeala lor? Pentru că sunt schismatice şi ele sunt cele care nu doresc să aibă un Potir comun cu Biserica cea Una ortodoxă. Este de ajuns să observăm atitudinea lor faţă de covârşitoarea majoritate a fraţilor ortodocşi din Biserica cea Una, pentru a ne da seama că duhul demonic al supercorectitudinii la care ei ţin cu orice preţ, chiar cu preţul negării iubirii de apropele, i-a făcut să cadă din partea dreaptă.
Din punctul lor de vedere, ei sunt singurii care se mântuiesc. Au luat de mult judecata din mâna Mântuitorului şi proclamă cu cea mai mare uşurinţă că numai ei vor merge în Rai deoarece acest lucru li se cuvine pentru acribia lor.
În cazul în care cineva le aduce argumentul existenţei marilor Biserici Ortodoxe autocefale, precum cea a Rusiei şi Serbiei, care ţin calendarul iulian şi cultul liturgic corect ca şi ei, ei declară cu fermitate că aceste Biserici sunt apostate din cauza ereziei ecumeniste care a cuprins toate Bisericile Ortodoxe naţionale autocefale. Atât de mult îi dispreţuiesc pe credincioşii majoritari ortodocşi, încât e de-ajuns să greşească vlădicii vreunei Biserici autocefale şi imediat declară Biserica apostată, căzută din har, Tainele ei nevalide şi milioanele de credincioşi ai acesteia drept materie primă pentru cazanele cu smoală ale dracilor în iad. A le aminti că învăţătura Sfinţilor Părinţi ai secolului de aur al creştinismului nu face nicio referire la chinuirea celor morţi de către draci şi la vămile văzduhului, este ceva insuportabil pentru stilişti. Deşi se consideră duşmanii de moarte ai reformei calendaristice gregoriene, habar nu au cum s-a făcut această reformă. Pentru stilişti, bula papală Inter Gravissimas este un document necunoscut. În mod cu totul absurd, sunt cei mai înverşunaţi apărători atât ai canoanelor din vechime cât şi ai precesiei echinocţiale.
Deoarece ei nu pot demonta cu argumente logico-fenomenologice această erezie, corectitudinea lor calendaristică e una de faţadă mimând fanatismul, căci şi ei cred că, din punct de vedere astronomic, echinocţiul s-a deplasat în realitate şi se face pe data de 21 martie în calendarul gregorian.
Noi am demonstrat corectitudinea simbolico-astronomică a calendarului iulian cu argumente scripturistice, istorice, fenomenologice şi logice, în vreme ce stiliştii nu pot aduce decât argumentul canonic pe care se bazează, căci de crezut nici ei nu cred în corectitudinea astronomică a calendarului iulian, iar despre simbolurile Domnului pe care acest calendar le împlineşte în el prin împlinirea Crugurilor luminătorilor şi al Sfintelor Paşti, nu am întâlnit nici unul care să aibă cunoştinţă.
Adevărul acestei cărţi, pe care am scris-o în calitate de credincios creştin ortodox al Bisericii Ortodoxe Române, este cel mai puternic argument posibil împotriva minciunii stiliste că această Biserică are Sfintele Taine nevalide şi este căzută din har, deoarece noi aici ne-am cuminecat şi nu am fi putut scrie o astfel de carte fără ajutorul de la Domnul cu Care, chiar dacă cu nevrednicie, ne-am împărtăşit. Din acest motiv, sfătuim credincioşii ortodocşi din Bisericile autocefale care ţin calendarul îndreptat şi devin conştienţi de această mare greşeală, să nu se lase amăgiţi de facţiunile stiliste şi să nu se alăture acestora.
Îi îndemnăm să încerce din toată puterea, acum în cunoştinţă de cauză, să lupte din interiorul Bisericii lor pentru revenirea la calendarul corect vechi iulian. Avem în acest sens exemplul demn de urmat al Bisericii Ortodoxe a Poloniei care, la 18 martie 2014, a hotărât, în urma şedinţei Soborului Arhieresc condus de ÎPS Sava, să anuleze hotărârea Soborului din 12 aprilie 1924 privind trecerea la calendarul îndreptat şi să revină la vechiul calendar iulian începând cu data de 15 iunie 2014. În mod similar, şi în Bisericile Ortodoxe ale României, Greciei, Bulgariei şi Ciprului se poate întruni un sobor al întâistătătorilor care să hotărască revenirea la calendarul corect. După revenirea Bisericilor ortodoxe autocefale, care ţin în mod greşit calendarul îndreptat, la calendarul iulian corect, se întrunesc bune condiţii şi pentru revenirea stiliştilor schismatici în Biserică, chiar cu recunoaşterea şi cu păstrarea nealterată a demnităţilor lor preoţeşti, dacă aceştia din urmă vor renunţa la erezia de a crede că Bisericile autocefale ortodoxe naţionale au căzut din har şi nu au Sfintele Taine valide.
Chiar dacă pare o utopie, noi chiar sperăm ca şi credincioşii romano-catolici şi protestanţi să citească această carte, să ia seama la adevărul ei, să renunţe la calendarul gregorian şi facă demersurile necesare pentru revenirea în Biserica cea Una care este Biserica Ortodoxă, cea în care Sfintele Paşti încă se mai sărbătoresc în duminica stabilită corect conform regulii hotărâte de către Sfinţii Părinţi la Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325. Ar fi argumentul cel mai puternic pentru revenirea la calendarul iulian şi în viaţa civilă a întregii lumi.

Fragment din cartea lui Theodor Leontescu - O piatra pentru Goliat. pag.461- 463

Cititi va rog si: Calendarul iulian, calendarul Domnului Iisus Hristos. Fundamentul scripturistic al duratei anului. Simbolistica anului de 365,25 de zile.

Categorie: Calendarul Iulian | Vizualizări: 2185 | Adăugat de: Gabriel | Tag-uri: calendarul iulian, stilisti | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar