Dacă are cineva urechi - să audă! (AP.13:9)
Acasă » 2017 » Februarie » 7 » Părintele Claudiu Buză: ascultarea de duhovnic, ca și cea de ierarh, se face până la erezie. Trebuie să ne îngrădim de molima ecumenismului!
11:09 AM
Părintele Claudiu Buză: ascultarea de duhovnic, ca și cea de ierarh, se face până la erezie. Trebuie să ne îngrădim de molima ecumenismului!

http://www.glasulstramosesc.ro/Pics/ascultare_fara_discernamant.jpg

Fiindcă sunt multe persoane dragi mie, preoți, monahi și mireni, care mi-au cerut lămuriri cu privire la situația în care mă găsesc ca urmare a întreruperii pomenirii, vreau să aduc următoarele precizări, cu speranța că mă voi face înțeles.

În urma întreruperii în mod canonic a pomenirii ierarhului, vinovat împreună cu întregul Sinod BOR de legiferarea panereziei ecumenismului, am fost oprit de la slujire de către episcopul locului, fiind considerat ,,schismatic” și responsabil de ,,ruperea unității Bisericii.”

Judecat în două rânduri de Consistoriul eparhial pe temeiuri canonice false, am refuzat participarea la a treia înfățișare, condiționându-o printr-o scrisoare în trei puncte (vezi anexă), la care nu am primit răspuns nici până astăzi.

Judecat în lipsă, am primit o citație prin care am fost îndemnat ,,părintește și frățește” să-mi cercetez DUHOVNICUL și Sfintele Canoane, până la o nouă înfățiare care va avea loc pe 09 februarie 2017. Am făcut lucrul acesta îndemnat de conștiința mea și sugestia venită pe cale oficială, concluzia fiind aceeași cu cea prezentată prin declarații și viu grai: îmi mențin întreruperea pomenirii și condamn panerezia ecumenismului prin scrisori, articole, predici, cateheze și ,,suplimentar”, pentru prima oară în fața credincioșilor: citirea Sinodiconului din Duminica Ortodoxiei (5 martie), o rânduială uitată voit de promotorii ecumenismului și dușmanii Bisericii.

Redau în rândurile următoare cele două scrisori prin care îmi condiționez participarea la judecata Consistoriului eparhial, ca răspuns la afirmațiile oficiale a reprezentanților eparhiali.

Preasfințite Părinte Episcop,

Subsemnatul Buză Claudiu, preot coslujitor la Parohia Sfânta Treime Urziceni, Protopopiatul Urziceni, numit în mod necanonic ,,preot suspendat” ca urmare a întreruperii pomenirii ierarhului, vă aduc la cunoștință că am primit citația cu Nr. 256/19 ianuarie 2017, din care rezultă, că mi s-a acordat, de către Forul de judecată al eparhiei, un nou termen, anume data de 09 februarie 2017, ,,cu nădejdea că vă (îmi) va fi de folos spre trezire și îndreptare”.

În acestă citație mi-ați cerut ca, ,,pentru luminare și izbăvirea de dezbinare”, să ,,cercetez DUHOVNICUL și Sfintele Canoane 31, 55, 74 Apostolic, 6 Sin. II ec.; 3 sin III ec; 18 sin IV ec; 31, 34 Trulan, 6 Gangra; 3, 14 Sardica; 5 Antiohia; 13, 14, 15 Constantinopol; 10, 11 Cartagina”.

Răspunsul meu la ,,îndemnul părintesc și frățesc” de mai sus, este unul afirmativ, de acceptare a unei bune rânduieli, de la cei ce sunt învățători și vor binele Bisericii lui Hristos. Așadar, mi-am cercetat duhovnicul și Sfintele Canoane enumerate mai sus și am ajuns la aceleași concluzii ca cele prezentate până acum, în scris sau dialog, cu Preasfinția Voastră și cu Forul de judecată al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Aceste concluzii, sunt următoarele:

  1. Ascultarea de duhovnic, ca și cea de ierarh, se face până la erezie. De aceea, atunci când apare pericolul de a fi ,,despărțit de Dumnezeu” prin păcatul ereziei, ierarhul, preotul, monahul sau mireanul, trebuie să se îngrădească față de această molimă și să facă ascultare de cel care ,,drept învață cuvântul Adevărului”. Adică, nu urmând necondiționat, orbește și cu lipsă de discernământ pe duhovnic, chiar și în păcatul ereziei, după cum spun unii: ,,ne va scoate Hristos și din iad pentru ascultarea noastră” (mărturia unui creștin cu ,,bună ascultare”!).

Ca urmare a acestui fapt, pentru a nu rămâne fără duhovnic sau în ,,neascultare” față de cel căruia mi-am încredințat sufletul până la momentul ,,Creta”, am hotărât să ascult de îndemnurile unui părinte duhovnicesc cu convingeri sănătoase, ortodoxe, care a întrerupt în mod canonic pomenirea ierarhului său din aceleași considerente, alegându-mi-l ca duhovnic pentru o nouă etapă a pastorației mele în Biserica lui Hristos. Așadar, îndemnurile canonice și patristice ale sfinției sale sunt de a continua slujirea ca preot și de a menține întreruperea pomenirii ierarhului, a Preasfinției Voastre, conform Canonului 15 al Sinodului I II Constantinopol, păstrând unitatea Bisericii și apărându-o de schismă;

  1. Canoanele enumerate mai sus, nu au nici o legătură cu motivul pentru care eu am întrerupt pomenirea, deoarece nu am adus nici o acuzație sau vreo vinovăție împotriva Preasfinţiei Voastre, ci atitudinea mea, îndreptățită canonic, are drept scop îngrădirea de erezie și apărarea Bisericii de schismă (Can. 31 Apostolic, Can. 15 sin I II);

Prin urmare, acuzațiile nedrepte și necanonice pe care mi le-ați adus, anume de schismă și neascultare față de ierarh și suspendarea temporală de la slujire sunt, din punct de vedere canonic nule și mă îndreptățesc, ca preot al lui Hristos, să continui slujirea și iau atitudine față de erezia ecumenismului prin mărturisire scrisă și orală, spre slava lui Dumnezeu și apărarea Bisericii Ortodoxe.

Totodată, anexez precedenta scrisoare prin care mi-am condiționat participarea la a treia înfățișare la judecata Consistoriului eparhial, la care încă nu am primit un răspuns și pe care o folosesc ca temei și condiție pentru înfățișarea pe data de 09 februarie 2017.

,,Preasfințite Părinte Episcop,

Subsemnatul, Buză Claudiu, preot coslujitor la parohia Sfânta Treime Urziceni, Protopopiatul Urziceni, vă aduc la cunoștință că, în urma deciziei necanonice de a mă opri de la slujire și a fi deferit Consistoriului bisericesc pentru întreruperea pomenirii Chiriarhului Eparhiei, a Preasfinției Voastre, la sfintele slujbe, vă aduc la cunoștință că NU mă voi prezenta la judecată pe data de 17 ianuarie 2017, decât dacă:

  1. Timpul pe care mi l-ați dat pentru ,,pocăință și îndreptare” l-ați folosit și Preasfinția Voastră pentru a vă lepăda public de panerezia ecumenismului legiferată în mod viclean de Pseudosinodul de la Creta, preluată apoi de Sinodul BOR, pe data de 29 octombrie și întărită pe 16 decembrie 2016 la nivelul întregii Patriarhii;
  2. Baza canonică a acuzării va fi corect fundamentată pe Canonul 15 al Sinodului I – II Constantinopol și nu pe Canonul 13 al aceluiași Sinod;
  3. Hotărârea abuzivă și necanonică de oprire de la slujire o veți suprima, iar învinuirea de schismă pe care mi-ați adus-o fără nici un fundament canonic prin Citația nr. 4773/18 noiembrie 2016 o veți anula;

Menționez că acestea toate le susțin nu din dorința de a-mi înfrunta ierarhul, pe Preasfinția Voastră, prin neascultare și învinuire mincinoasă, osândindu-vă ,,pentru oarecare vinovăție” (Canonul 13 al Sin. I – II), ci din dragoste față de Hristos și Biserica Lui, al cărui slujitor sunt și voi rămâne, indiferent de ceea ce veți hotărî mai departe.”

7. 02. 2017, Preot Buză Claudiu

Preasfințitului Părinte

Vincențiu

Episcopul Sloboziei și Călărașilor

Preot Claudiu Buză

| Ortodoxia Marturisitoare

 

Citiţi vă rog şi:

Mesajul Părintelui Claudiu Buză pentru ieromonahii și preoții care-l numesc ''schismatic''

O decizie înțeleaptă. Scrisoarea Părintelui Claudiu Buză către PS Vincențiu Grifoni

Un exemplu de urmat. Credincioșii sar în apărarea părintelui Claudiu Buză în momentul când se anunță oprirea (necanonică) de la slujire

Încă un mărturisitor se îngrădește de erezia cumplită a ecumenismului. Iată scrisoarea de mărturisire a părintelui Claudiu Buză

 

Categorie: Părintele Claudiu Buză | Vizualizări: 4400 | Adăugat de: Gabriel | Tag-uri: parintele Claudiu Buza, ingradire de erezie, ecumenism, reaua ascultare, sinodul din creta | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 1
avatar
0 Spam
1 Doina • 9:04 PM, 2017-02-07
Trăind în Biserică, avem părtăşie cu Sfinţii, adică fie avem aceeaşi viaţă cu ei şi simţim frăţietatea noastră în Hristos, fie, de nu avem aceiaşi trăire ca a lor, urmăm totuşi învăţătura lor. Ne armonizăm învăţătura cu învăţătura Sfinţilor şi a Soboarelor (Sinoadelor) la care Sfinţii au luat parte. Legea, Poruncile lui Hristos, şi Sfintele Canoane alcătuite de Biserică,toate acestea au rost tămăduitor, sunt leacuri tămăduitoare. (Mtr. Hierotheos Vlachos)
315. Cugetul Bisericii este înfăţişat de către Sfinţii ei cei îndumnezeiţi. Biserica dă naştere Sfinţilor, iar Sinţii înfăţişează cugetul binecinstitor al Bisericii. Suntem ai Bisericii, pe cât suntem ai Sfinţilor Părinţi.  (Mtr. Hierotheos Vlachos)
317. Biserica este unitatea moşilor, strămoşilor adormiţi, a celor ce vieţuiesc pe pământ, a celor ce se vor naşte, a îngerilor, a Sfinţilor, şi a tuturor celor ce cred în Hristos şi în învăţătura Lui, care a lăsat-o Sfinţilor Apostoli şi Sfinţilor Sinoadelor Ecumenice. Cei care nu vor păstra această unitate de gândire se află în afara Bisericii, chiar dacă rămân în sânul ei.  (Mtr. Hierotheos Vlachos)
Ecumenismul este atât de primejdios prin faptul că lucrează cu atâta subtilitate, încât chiar unii dintre ierarhi, creştini-ortodocşi, cu anumite lacune în ecleziologie, care participau la şedinţele ecumeniste doar  ca observatori , au ajuns  să fie prinşi în plasa lui atât de strâns,  încât  acum   nu  mai  pot  scăpa  decât cu mare greutate... Cei mai mulţi dintre aceşti ierarhi ortodocşi au încetat de fapt să mai fie creştini-ortodocşi şi au intrat cu tot sufletul în rândul ereticilor protestanţi, străduindu-se acum  "să  înşele, de va fi cu putinţă şi pe cei aleşi" (Mt. 24,24)-Sf. Ilarion Troiski.
avatar