Dacă are cineva urechi - să audă! (AP.13:9)
Acasă » 2017 » Februarie » 4 » Ecumenism la parastasul lui Ion Moța și Vasile Marin - Majadahonda, ianuarie 2017
1:38 AM
Ecumenism la parastasul lui Ion Moța și Vasile Marin - Majadahonda, ianuarie 2017

http://www.glasulstramosesc.ro/Pics/majadahonda.png

http://www.glasulstramosesc.ro/Pics/majadahonda2.png

Anul acesta s-au împlinit 80 de ani de la trecerea la Domnul a celor doi eroi legionari ce au murit în lupta împotriva comunismului. Ca în fiecare an, în Spania s-a facut parastas pentru cei doi cu participarea unui ''preot'' papistaș.

 

Să vedem însă ce spun Sfinții Părinți despre rugăciunea în comun cu ereticii:

Sf. Policarp al Smirnei: „Apostolii şi ucenicii lor se păzeau de eretici, încât nici nu voiau să vorbească cu dânşii, căci se sârguiau să înşele adevărul cu cuvintele lor cele meşteşugite şi mincinoase”

Sf. Marcu Evghenicul întărește de asemenea, în ultima sa scrisoare, că nu trebuie cu nici un chip să participe ereticii la slujbele ortodocsilor, să nu vină la parastase, să nu se liturghisească împreună cu ei: „Şi de aceea zic: după cum în toată viaţa mea am fost despărţit de ei, [de latini] aşa şi în vremea ieşirii mele, şi încă şi după plecarea din viaţă mă lepăd de părtăşia şi de unirea cu ei şi, legând cu jurământ, poruncesc ca nimeni dintre ei să nu se apropie, nici la înmormântarea mea, nici la parastasele pentru mine, însă nici dacă acestea sunt făcute pentru vreun altul dintre ai noştri să nu li se îngăduie să se adune sau să liturghisească împreună cu ai noştri.

CANONUL 10 apostolic (OSÂNDIREA COMUNIUNII CU CEI AFURISIŢI)

Dacă cineva s-ar ruga, chiar şi în casă, împreună cu cel afurisit (scos din comuniune), acela să se afurisească.

CANONUL 45 apostolic (OPRIREA COMUNIUNII CU ERETICII)

Episcopul sau presbiterul sau diaconul, dacă numai s-a rugat împreună cu ereticii, să se afurisească; iar dacă le-a permis acestora să săvârşească ceva ca clerici (să săvârşească cele sfinte), să se caterisească.

CANONUL 46 apostolic (TAINELE ERETICILOR NU SUNT TAINE)

Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care a primit (ca valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtăşire (înţelegere) are Hristos cu Vcliar? Sau ce parte are credinciosul cu ne­credinciosul? (II Cor. 6,15). 

Sf. Ioan Maximovici despre vremurile din urmă: “Căutarea compromisului va fi atitudinea caracteristică a oamenilor. Fermitatea mărturisirii va dispărea. Oamenii vor căuta cu asiduitate să-şi motiveze căderea, iar răul, ca o moleşeală malignă, va susţine această stare generală. Oamenii vor avea obişnuinţa lepădării de dreptate, a dulceţii compromisului şi a păcatului”

Sf. Vasile cel Mare: „De cei care arată că mărturisesc credinţa ortodoxă, dar sunt în unire cu cei care i se împotrivesc, dacă după mustrare nu vor întrerupe această unire, de aceia trebuie nu numai să te desparţi, dar nici fraţi nu se cuvine să-i mai numeşti”

 

Citiți vă rog și:

"Frăţia ortodoxă Sf. Gheorghe" a devenit oficial ECUMENISTĂ

 

 

Categorie: Ecumenism | Vizualizări: 1547 | Adăugat de: Gabriel | Rating: 1.0/1
Total comentarii : 0
avatar