Dacă are cineva urechi - să audă! (AP.13:9)
Acasă » 2017 » Octombrie » 17 » Cum putem să recunoaştem un gheron luminat fără a ne înşela în aşa fel încât să primim în loc de păstor, pe însuşi lupul?
7:47 PM
Cum putem să recunoaştem un gheron luminat fără a ne înşela în aşa fel încât să primim în loc de păstor, pe însuşi lupul?

COMPROMIS ŞI EREZIE

Deoarece se vorbeşte mult în zilele noastre despre gheroni luminaţi şi nu numai, care gheroni „luminaţi” promovează nişte învăţături anti-patristice şi ne-ortodoxe, produs al propriei lor gândiri, în detrimentul sufletelor Ortodoxe, avem datoria, cu ajutorul lui Dumnezeu, să facem câteva precizări.

Conform învăţăturii Sfinţilor noştri Părinţi, luminat nu este considerat acel intelectual şi nici, se înţelege, acela cu temeinice cunoştinţe ale textelor şi învăţăturilor Patristice, ci este acela căruia, pe neaşteptate şi din moment ce se considera pe sine nevrednic şi păcătos, i s-a arătat şi a sălăşuit în trupul şi sufletul său botezul Harului-Lumină.

Părinţii purtători de Dumnezeu spun că trei sunt darurile pe care le dă imediat Harul Sfînt cînd se înfăţişează şi se aşează permanent în om.

Îi dă harul neîncetatei rugăciuni, al discernămîntului şi al clar-viziunii; harul clar-viziunii se trasformă în mod gradat în înainte-vedere şi în profeție.

  1. Prin neîncetata rugăciune, avînd zi şi noapte mintea la Dumnezeu, Creştinul devine un viu templu al Sfîntului Duh.
  2. Prin discernământ poate să deosebească fără greş Lucrarea Harului de lucrarea demonilor, pentru că avînd în mod empiric şi permanent Harul Sfîntului Duh în suflet şi în trup, recunoaşte şi alungă orice lucrare străină şi potrivnică. Însemnînd că avem parte de sfat drept şi de protecţie contra ispitelor.
  3. Şi, în sfîrşit, prin clar-viziune poate să vadă sufletul celuilalt, să simtă cugetul şi voinţa fratelui indiferent de distanţa geografică, citindu-i chiar şi gîndurile.

Cum putem să recunoaştem un gheron Luminat fără a ne înşela în aşa fel încît să primim în loc de păstor, pe însuşi lupul?

Cel luminat este un om simplu care se ascunde pe sine de frică să nu piardă tezaurul pe care i l-a dăruit Hristos, nu are vreo aură pe cap ca să-l putem localiza, nici nu merge pe ape, nici nu mută munţii din loc, nici nu învie morţii, şi, bineînţeles, dacă îl întrebăm dacă este luminat, dacă are neîncetată rugăciune, în mod sigur nu ne va răspunde pentru că se teme de cuvîntul Îndumnezeiţilor Părinţi care spune: „dacă vrei să pierzi ceea ce ai, vorbeşte despre asta şi pe dată s-a pierdut”.

Există totuşi trei repere caracteristice în baza cărora şi cu ajutorul lui Dumnezeu putem să-i recunoaştem pe cei luminaţi.

Primul este acela că nu pun la îndoială cuvîntul celor Luminaţi dinaintea lor, respectându-l până în cele mai mici amănunte.

Al doilea reper este acela că oricât am discuta cu ei nu-i judecă pe fraţii lor, chiar adversari fiindu-le, pentru lucruri şi slavă ale lumii acesteia, ci dimpotrivă iartă şi justifică, în afara situaţiei când se pune problema Credinţei în care cauză nu ne facem vinovaţi de judecare.

Şi, în fine, al treilea reper este cuvântul lor.

Având prin neîncetata rugăciune o continuă informare din partea lui Dumnezeu în inima lor, când ne vorbesc cuvintele lor sînt însoţite de Harul Lui Hristos şi nu ne intră în minte, ci în inimă. Conving inima să creadă chiar fără să vrea.

Noi, vezi bine, nu sîntem Sfinţi, sîntem păcătoşi, Sfinţii sînt de partea cealaltă, dar de-am face, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu vorba şi cu fapta ceea ce ne spun Sfinţii care ne-au precedat vom primi şi noi din abundenţă şi fără limite ceea ce şi Sfinţii au primit.

Rugaţi-vă şi pentru mine,

Monah Macarie de la Cutlumuş

 

Vizualizări: 1289 | Adăugat de: Gabriel | Rating: 1.0/1
Total comentarii : 0
avatar