Dacă are cineva urechi - să audă! (AP.13:9)
Acasă » 2016 » Mai » 19 » "ANTI-ECUMENISTII sunt o secta si trebuie excomunicati din Biserica pentru ca e pacat sa te rogi impreuna cu ei"
9:36 AM
"ANTI-ECUMENISTII sunt o secta si trebuie excomunicati din Biserica pentru ca e pacat sa te rogi impreuna cu ei"

Chintesenţa atitudinii ecumeniştilor faţă de ortodocşi în interviul acordat de consilierul Mitropolitului Ilarion Alfeev

Interviul de mai jos a fost acordat site-ului portal-credo.ru de Leonid Sevastianov, consilierul unuia din fruntaşii ecumenismului din Patriarhia Moscovei, mitropolitul Ilarion Alfeev (foto). În rândurile ce urmează el îşi exprimă foarte direct dispreţul, duşmănia şi chiar “râvna canonică” împotriva celor ce scot la iveală ereziile şi apostaziile ecumeniştilor.

Portal-credo.ru: Leonid, cum aţi putea comenta învinuirile unor clerici ai Patriarhiei Moscovei la adresa mitropolitului Ilarion (Alfeev), care este numit ideolog al documentului de la Havana, care este neortodox din punctul lor de vedere?

Leonid Sevastianov: Înţelegeţi, fiecare trebuie să-şi facă lucrul său: părintele trebuie să fie părinte, preoteasa – preoteasă. Funcţia preotului este să slujească în biserică din mandatul episcopului, iar funcţia teologie, cum este mitropolitul Ilarion, este să scrie texte teologice. În afară de aceasta, având mandatul Bisericii prin Patriarh şi al Sfântului Sinod, mitropolitul Ilarion răspunde de politica externă.

Funcţia Patriarhului este să se întâlnească cu liderii altor Biserici şi să semneze documentele pe care le consideră necesare în virtutea unei sau altei situaţii geopolitice. Dacă un cleric sau altul începe, în critica şi declaraţiile sale confuze, să depăşească mandatul primit de la episcop, atunci apare înainte de toate întrebarea despre canonicitatea şi ortodoxia acţiunilor acestui preot.

Recent un preot a criticat dur activitatea Departamentului pentru Relaţii Bisericeşti Externe ale Patriarhiei Moscovei, acuzând această instituţie de erezie. Care este reacţia celor din interiorul Departamentului?

– Iarăşi: acest preot are mandat de la episcopul său pentru asemenea comentarii? Dacă nu, atunci părintele trebuie să cugete asupra canonicităţii acţiunilor sale şi, respectiv, asupra ortodoxiei sale.

Activitatea Departamentului se petrece sub supravegherea Sfântului Sinod, a preafericitului Patriarh şi a Sfinţitului Sobor Arhieresc şi doar Patriarhul şi Soborul au dreptul canonic de a se expune cu privire la profesionalismului acestei instituţii.

– Sunteţi îngrijorat de scara mare a protestelor provocate în rândul clericilor şi credincioşilor mireni din Patriarhia Moscovei de documentul de la Havana?

– Înţelegeţi, acest val de proteste ridicat artificial după întâlnirea dintre Papa şi Patriarhul Moscovei, din punctul meu de vedere, este foarte folositor, căci ne-a arătat adevărata faţă a tuturor. Ştiţi, Biserica întotdeauna, de-a lungul întregii istorii, a fost o organizaţie care avea nevoie de curăţire de tot soiul de elemente ciudate şi străine. Aşa a fost încă în timpul lui Hristos şi nu doar în cazul lui Iuda. Biserica are nevoie de un mecanism de scoatere la iveală şi de eliminare a tot felul de sectanţi din rândurile sale pentru a preveni încercarea de reformatare a Trupului lui Hristos.

Întâlnirea din Havana şi reacţiile la aceasta au arătat că, luptând cu secta şi cu sectanţii din afară, trebuie dintâi să scapi de sectele din interiorul tău! Trebuie o lege de combatere a sectei interioare! Secta mereu se evidenţiază prin faptul că, fiind o adunătură mică, încearcă să reformateze majoritatea, de regulă prin discursul urii şi dezbinării.

Exemplul despre care discutăm a arătat că secta nou-apărută este alcătuită din circa 20 de persoane, care din contul zarvei creează impresia unei mişcări masive. Cei 20 de oameni au o istorie destul de limpede. În special sunt din rândurile neobolşevicilor, care încearcă să folosească Biserica pentru un fel de luptă pseudo-politică. De asemenea sunt câţiva preoţi cu viziuni neclare şi un program schismatic confuz. Ei condamnă întâlnirea cu Papa, spunând că o asemenea întâlnire îi sminteşte. Pe mine mă sminteşte doar faptul că oamenii din această sectă încă nu sunt excomunicaţi din Biserică, deoarece, din punctul meu de vedere, să te rogi împreună cu aceşti oameni este un mare păcat.

Interviul a fost luat de Aleksei Maliutin

Sursa: Lumea Ortodoxa

 

Categorie: Ecumenism | Vizualizări: 7431 | Adăugat de: Gabriel | Tag-uri: mitropolitul Ilarion, patriarhia rusa, ecumenism | Rating: 3.0/2
Total comentarii : 6
avatar
0
1 Gabriel • 1:37 PM, 2016-05-19
Arhimandrit Serafim Alexiev: ORTODOCSII ADEVARATI vor fi etichetati ca SECTA si VOR FI PRIGONITI, ca fiind oameni
periculosi pentru pacea si ordinea publica


Iata ce putem citi la pagina 264 in ORTODOXIA SI ECUMENISMUL scrisa de Arhimandrit Serafim Alexiev si Arhimandrit Serghie Jazadjiev:
Cât timp Bisericile locale oficiale colaboreaza cu ecumenismul, folosindu-se de „bunvoina” acestuia, ortodocsii cu adevarat credinciosi lui Hristos vor fi etichetati ca „sectari”, care se rup de la curentul comun, oameni „periculosi” pentru pacea si ordinea publica. De aceea ei vor fi prigoniti (II Tim. 3, 12; Apoc. 13, 7). Sectele vor fi numite
„adevarate”, iar adevarata Ortodoxie va fi prigonita ca o „secta”


via saccsiv
avatar
1
2 Valentin Dorneanu • 3:09 PM, 2016-05-19
sunt anatematizaţi ereticii ecumenişti
avatar
0 Spam
3 Stancu Iancu Vasile • 10:31 PM, 2016-05-22
tongue Interesant , de parca ortodocsii adevarati nu ar fii in aceeasi oala cu restul,, care au ADOPTAT preactici , simboluri si invataturi precrestine pagane ,astfel sporindu-si numarul enoriasilor in momentul paganizarii constiente a ,,crestinismului,,,.Rade harb de oala sparta.
avatar
0
4 Gabriel • 10:48 PM, 2016-05-22
Tu fiind sectar, nu pricepi nimic...
avatar
0
5 Stancu Iancu Vasile • 11:42 PM, 2016-05-22
Eu pricep deoarece , am mai citit si citesc in continuare , despre credinta ,,primilor crestini,, carti de Etnografie,, istoria si spiritualitatea stramosilor nostrii , originea unor simboluri din Ortodoxie etc. Deci nu ma iau dupa multime , cum faci tu , si cred ca doar asa au crezut si stramosii nostrii chiar daca ceea ce au crezut nu era bine. Nu e necesar sau neaparat ca fiecare crestin ortodox sa aiba in casa sau biblioteca personala carti de Etnografie sau spiritualitatea stramosilor nostrii , dar daca are inseamna ca stie clar ceea ce crede. Oricum ca multi ALTII, adica milioane cred , si tu te numeri printre cei care nu cred desigur in ,,paganizarea crestinismului,, care s-a facut la momentul potrivit atunci la inceput , cu buna stiinta. Asa ca nu trebuie sa fii sectar , sau eretic in viziunea ta , sa stii lucrurile astea simple pe care le poate vedea oricine. Sa iti dau zeci de titluri de carti de cultura generala ,, si numele autorilor, in care se spune clar motivele PRELUARII, multor practici , invataturi si simboluri precrestine pagane de catre Biserica ? .Nu are rost ca oricum nu crezi, asa ca stai linistit , argumentele astea exista oriunde ai cauta nu numai pe Internet. Interesant ca nu le vad multi ,, fiind orbi , cum spune si Scriptura,,,
avatar
Mai Vasile,Voi sectarii aveti mintea intunecata,nu puteti pricepe.Dumnezeu a lasat libertatea de a alege cine vrea sa-l urmeze.Sfanta Scriptura este insuflata de Duhul Sfant si e mai presus de mintea omeneasca,n-o poti pricepe trebuie sa-ti talmaceasca un Preot Pur Ortodox,altfel cazi in erezie,asa s-au format sectele si folosind numele lui Hristos ei il slavesc pe dracul.Poti tu sa citesti si trei biblioteci de carti daca nu intelegi Sfanta Scriptura tot degeaba. Problema e ca noi crestinii o sa suferim din rautatea sectarilor care au aparut ca ciupercile dupa ploaie.Scriptura pe care o cititi voi e rastalmacita de evreii necredinciosi ca sa strice bunul mers al Crestinismului,numai in Sfanta Ortodoxie se gaseste adevarul lui Hristos.Anatema sa fie toti tradatorii,ca multi poarta  masca  crestinatatii ca sa poata inainta cu minciuna.Sunt multe de spus nu se merita sa-mi pierd timpul. Dumnezeu sa va lumineze si sa va aduca pe calea adevarului caci nu exista mantuire inafara ortodoxiei.Faci ce vrei dar cel putin nu ataca ortodocsii ca cine jigneste Crestinii pe Hristos il jigneste.
avatar